Круглий стіл – “SEO: AI, лінки, нова видача, перспективи, гугл апдейт”

Олег Саламаха, Ілля Черепинець, Антон Рева, Георгій Рисак, Віктор Стецко

Виступи спікера

img НаЗахід 25

SEO: AI, лінки, нова видача, перспективи, гугл апдейт

Відео конференції

Спікери круглого стола конференції НаЗахід25 — це Олег Саламаха, Ілля Черепинець, Антон Рева, Георгій Рисак та Віктор Стецко. Модератор круглого стола — Віктор Карпенко.

Віктор починає круглий стіл зі згадування минулої конференції, на якій багато хто побоювався, що після останнього апдейту Google, робота SEO спеціалістів не буде мати сенсу. 

Олег Саламаха стверджує, що робити будь-які прогнози — дуже важко і що варто продовжувати працювати далі як і раніше, бо Google все одно має потребу у новому контенті на якому він буде навчатись. Олег також вважає, що прості сторінки з конкретними відповідями будуть зникати, бо Google зможе їх повністю замінити.

Ілля Черепинець зі своєю командою помітили, що зараз Google тестує навіть не AI контент, а саме додаткові блоки у видачі. І хоч трафік просідав, проте, це може бути також через core апдейт. 

Антон Рева вважає, що SEO все ж таки зміниться і доволі сильно саме через різноманітні апдейти Google. Втім, незрозуміло куди це приведе. Проте, Google не зможе монополізувати видачу, бо весь ринок тоді помре. Загалом, потрібно масштабувати різні канали трафіку.

Георгій Рисак пропонує розділити питання AI на дві складові. По-перше, це інструмент, який допомагає виконати якусь задачу і Google точно буде користуватись ним для покращення результатів та досвіду користувачів. А ми маємо вчасно реагувати на зміни. По-друге, AI-інструменти наразі дуже популярні і мають високий попит. І продукти, створені за допомогою AI, будуть забирати на себе трафік. Якщо AI може створити альтернативу вашого бізнесу, то люди, скоріше за все, оберуть саме її.

Віктор Стецко підтримує думку попередніх спікерів. Особистий досвід та різноманітні поради, будуть набагато більш популярним контентом ніж певні конкретні відповіді, як глосарії тощо.

Георгій Рисак також додає, що людям важливіше читати саме контент від справжніх людей ніж від AI. Тому, блоги будуть отримувати нову популярність і люди будуть створювати більше сайтів та більше блогів. Втім, незрозуміло як люди будуть визначати хто стоїть за таким блогом.

Олег Саламаха також зауважує, що комбінування різних підходів — це найкращий варіант. AI може виконувати аналіз різного контенту і це можна дуже широко використовувати. 

Віктор Карпенко ставить питання про розвиток AI у майбутньому, й можливо, що AI буде працювати як суперкомп’ютер та зможе розв’язувати будь-які питання навіть без додаткових вказівок без людини.

Олег вважає, що це абсолютно реально, але питання постає в ціні. На цей момент це набагато дорожче, ніж користуватись послугами кількох спеціалістів. Проте, комбінація спеціалістів та AI — це інше питання.

Віктор Стецко додає приклад з Amazon де ніби-то використовували AI для розрахунків, але виявилось, що це робили люди віддалено. 

Віктор Карпенко також ставить питання щодо даних, які AI використовує, де він їх бере та як це буде відбуватись у майбутньому. 

Олег Саламаха розповідає, де AI бере дані (купує у третіх компаній, які краулять інтернет) і передбачає, що має бути окреме регулювання того, як AI буде навчатись у майбутньому. Наприклад, креатори зможуть самі визначати, чи хочуть вони, щоб їх контент використовувався для навчання AI.

Також від Антона Реви лунає думка, що весь трафік контролюють великі сайти, а маленьким сайтам дуже важко пробитись. І нові контент-кріейтери не мають мотивації та бажання створювати контент. І така ситуація складається через різні апдейти Google. Загалом, планка порогу входу зараз дуже висока і кількість людей, які створюють якісний контент вже набагато менша. Проте, Віктор Карпенко не підтримує цю думку та вважає, що ситуація не сильно зміниться і загалом, великий поріг входу — це, навпаки, добре.

Антон Саламаха підтримує Антона Реву в його прогнозах та висловлює думку, що процес апдейтів не закінчений і це має якось врегулюватись, тому що маленькі сайти втратили свої позиції та не мають мотивації щось створювати.

Віктор Карпенко вважає, що люди, які продовжували працювати та залишались в курсі нових апдейтів та нових тулів, стали на місце тих, хто раніше мав гарні позиції у видачі, але не оновлювали свої знання та не користувались data-driven підходом. 

Олег Саламаха висловлює думку, що найкращі копірайтери використовують AI як додатковий інструмент, а не як можливість згенерувати текст. Тобто, такими інструментами можна користуватись по-різному і саме це впливає на результат. 

Віктор Карпенко рекомендує подивитись сайт detailed.com, бо там дуже багато наочної інформації.

Віктор Карпенко запитує думки спікерів щодо останнього Google апдейту. 

Олег Саламаха вважає, що Google дійсно бореться з AI та вони шукають якийсь універсальний метод, як цього досягнути. Проте, варто враховувати, що і генерований контент може бути хорошим і корисним. Олег ставиться до цього як до чергового апдейту до якого треба адаптуватись.

Ілля Черепинець продовжує думку Олега та вважає, що сторінки можуть рости, якщо не генерувати їх бездумно, а якісно їх дооформлювати.

Антон Рева також застерігає від використання сайтів з великою кількістю згенерованого контенту.

Георгій Рисак розповідає про свій досвід роботи над сайтом, який був майже повністю згенерований. Спочатку він досить ефективно ріс, але потім всі зусилля повністю нівелювались.

Віктор Стецко стверджує, що останні апдейти набагато зручніші для реагування на них, бо результати видно набагато швидше ніж раніше і це дозволяє ефективно адаптуватись до апдейтів.